3 pilíře ájurvédy

3 pilíře ájurvédy

Již nejstarší klasikové popisují v ájurvédě tři pilíře, které úzce souvisí se zdravím člověka: strava, sexualita a spánek. Když jsou všechna tři „S“ v rovnováze, uspokojí základní lidské potřeby a harmonicky propojí naše tělo, ducha i duši.

Téma vnitřní rovnováhy se táhne ájurvédou jak červená nit. A najít ten pomyslný střed je dlouhá, nelehká, ale přitom dobrodružná cesta. Ájurvéda vám na ní může být dobrým průvodcem. Nebojte se na ní prozkoumat své vlastní hranice; snězte třeba mravence, prožijte probdělé noci…
Ale najděte sami pro sebe tu správnou cestu pro rovnováhu. Jen tak můžete stát i na špičce… A třeba na jedné noze.
Nezbytným pomocníkem je znát svoji konstituci – ta je základem toho, jak se cítíme, konáme, jaké máme návyky, chutě, potřeby a nedostatky. Lidé se dají dle ájurvédy rozdělit do tří základních skupin – Vata, Pitta, Kapha – a jejich kombinací. I zde jsou priority rozdílné: Vata potřebuje pravidelný spánek, Pitta je ovlivněna hlavně stravou a spokojenost Kaphy silně závisí od sexuálního života.

Celý článek si můžete přečíst v Novém Fénixu 4/2018.

Text: Danuše Siering, iniciátorka projektu Ayurvedic Breakfast, foto: Michael Thews, unslash.com a fotolia.com

 

Ájurvédská kuchyně Angličana Garyho Wrighta, zakladatele první ájurvédské restaurace a cateringu v České republice.

Sabdží z dýně a bílých fazolí

Ájurvédská kuchyně

Co budeme potřebovat :
750 g dýně (oloupané a bez dužiny)
200 g žluté čočky mungo
200 g máslových fazolí (24 hodin
předem namočených ve vodě)
200 g rajčat (bez slupky)
250 ml kokosového mléka
100 g nasekaného pórku
10 g zázvoru (jemně nakrájeného)
1 lžička třtinového cukru
½ svazku koriandru (s kořeny)
2 lžičky ghí (nebo kokosového
oleje pro vegany)
1 limetka
himalájská sůl

Koření
2 lžičky kmínu
2 lžičky fenyklu
2 lžičky koriandru
2 lžičky černých hořčičných semen
½ lžičky pískavice řecké seno
½ lžičky černého pepře

Koření lístky
limetové listy (murraya counigii)

Práškové koření
2 lžičky koriandru
3 lžičky kurkumy
1 lžička římského kmínu
2 lžičky zázvoru
¼ lžičky bílého pepře
špetka ájúrvédského koření asaphoetida

Postup:
1. Na ghí nebo kokosovém oleji opečte dýni, dokud nezměkne a dejte ji stranou. Uvařte žlutou čočku mungo a přidejte
1 lžičku kurkumy a špetku ájúrvédského koření asaphoetida, na konci přidejte špetku soli, uvařte do měkka a dejte ji stranou. Uvařte do měkka máslové fazole (které jste 24 hodin předtím namočili do vody) a také odstavte.
2. V horké pánvi osmahněte všechna semínková koření kromě černých hořčičných semen. Zahřejte je, dokud semínka mírně nezhnědnou, vyjměte je ven a rozemelte je v hmoždíři. Poté znovu pánev zahřejte a přidejte ghí (nebo kokosový olej) a černá hořčičná semínka, dále asaphoetidu a limetové listy. Osmahněte je, dokud nezačnou pukat, a přidejte zbytek semínek
z hmoždíře. Poté do pánve přidejte nakrájený pórek a špetku himalájské soli, 1 lžičku třtinového cukru. Cukr restujte, dokud nezhnědne, přidejte nakrájený zázvor a kořeny koriandru. Jakmile zezlátnou, vsypte do pánve všechno práškové koření, usmažte, dokud z celé směsi nebude suchá pasta, a poté přidejte nakrájená rajčata bez slupky, přidejte trochu vody
a restujte, dokud rajčata nezměknou.
3. V další pánvi smíchejte dýni a žlutou čočku mungo spolu s kokosovým mlékem, textura je na vás. Dávám přednost smíchat se směsí polovinu dýně a poté přidat několik kousků dýně až nakonec do celé směsi. Přidejte obsah této pánve do rajčatové báze spolu s máslovými fazolemi, vařte dalších 5 minut, přidejte nakrájené lístky koriandru a půlku šťávy z limetky. Zamíchejte
a můžete servírovat.
Na závěr dle chuti sabdží pokapejte kokosovým mlékem. Podávat jej můžete jako polévku nebo přílohu.

 

Text: Gary Wright a redakce, foto: Chinh Le Duc, unsplash.com