„ŽIVOTABUDIČE“, KTERÉ SE OSVĚDČILY
Není moudrým cílem člověka dožít se maximálního počtu let za každou cenu. K čemu je jedinci život, když pouze „vleče“ neduživé a bolavé tělo. Cílem zdravovědy by podle mne mělo být hlavně úsilí o udržení dobré kondice těla do vysokého věku, aby i relativně starý člověk mohl sdílet komunit u a přírodu s pocitem, že je ještě pro ně užitečný.
A tuto užitečnost ještě na sklonku života maximálně využít pro svůj duchovní vzestup. K tomuto cíli ani tak nevede léčení vynořujících se nemocí, ale cílené předcházení jejich vzniku. Tato prevence musí být založena v prvé řadě na „zdraví ducha“ (životní filozofii), v druhé řadě na celkově správné životosprávě. Ta se ovšem skládá z řady složek, od dostatku pohybu až po zdravou výživu. Jenže v pojetí zdravé výživy najdeme v poslední době mnohá „čertova kopýtka“. Začíná to tím, že průmyslově vyráběné potraviny neobsahují obvykle optimum složek, které naše tělo potřebuje. Tato skutečnost byla objektivně zjištěna, a tak se na trhu objevily mnohé takzvané výživové doplňky, které nedostatky některých živin v průmyslově vyráběných potravinách mají doplnit. Na trhu je jich velké množství a před laikem se nutně vynořuje otázka: které z nich jsou pro právě mne užitečné? Mám už 76 let a přiznám se, že velké množství z nich jsem zkoušel na sobě a dokonce měřil přístrojově jejich účinnost. S přihlédnutím ke svému vzdělání i v oboru výživy si myslím, že obecné poznatky a zkušenosti mohu poradit i jiným. Je mi jasné i to, že každý jednotlivec potřebuje při svém různě nedokonalém trávení doplnit ze složek stravy jiné komponenty. Přesto se domnívám, že jsem za svá padesátiletá pozorování nalezl několik výživových doplňků, které se mi jeví jako obecně užitečné pro všechny „průmyslově vyživované“ lidi. Změřil jsem totiž v praxi jejich užitečnost na sobě, příbuzných i mnoha známých.
Pokusím se nyní těm, kteří moje možnosti k testování nemají, svoje zkušenosti předat v následujících řádcích. Již čtyřicet pět let užívám od podzimu do jara (v létě ne) ve vodě rozpustné vitamíny A a D3. Osobně lituji, že se tyto vitamíny po válce vyráběly jen v tuku rozpustné formě (rybí tuk a adevetin). Vitamíny A a D jsou totiž z tuku špatně vstřebatelné (jak lidmi, tak i zvířaty), a to zejména těmi, kteří trpí žlučníkovými a trávicími potížemi. A to jsou starší lidé všichni. Po tomto objevu vyvinula farmaceutická věda vitamíny A a D rozpustné ve vodě, tudíž lépe vstřebatelné. Byly nazvány jako hydrosoly (nyní Hydrovit AD3 a Kombinal AD3). Až tato forma vitamínových doplňků umožnila nastavit optimální hladinu těchto složek v krvi zvířat a lidí. Kdyby tyto přípravky existovaly dříve, mohl jsem si ušetřit četné potíže, od kazivosti zubů, bolestí plotének až po častá nachlazení (obecná neodolnost vůči infekcím jako důsledek jejich nedostatku.) Jako praktický veterinář jsem si totiž dovodil, že když pro nedostatek těchto dvou vitamínů masově ochořela zvířata v mém obvodu, musí tyto vitamíny masově chybět i lidem. Začal jsem je tedy od svých třiceti let doplňovat formou potravinového doplňku zejména v zimním období, nejprve experimentálně, později pro potvrzení. A ejhle! Četnost zubních kazů poklesla na desetinu, ploténkové potíže se vytratily a odolnost vůči nachlazení se evidentně zvýšila. Na systém obohacování vitamíny A a D3 přešla postupně celá rodina i moji přátelé a známí, prakticky všichni s úspěchem. Doplňků vitamínu A a D3 je mnoho. Já používám, i kvůli ceně, veterinární Kombisol nebo Hydrovit AD3 v dávce jedné kávové lžičky jedenkrát týdně od října do března. Kdo výše uvedenému sdělení o obecném nedostatku těchto vitamínů v populaci nevěří, nechť si nechá v lékařských laboratořích vyšetřit hladinu vitamínu D3 ve vlastní v krvi.
Jako velmi levný a speciální „životabudič“ jsem později k odstranění jarní únavy vyvinul „zelený elixír“. Je to čerstvá – živá obdoba dovážených sušených výlisků z vojtěšky. Získávám jej tak, že rozmixuji v mixéru směs jetelů nebo vojtěšky. Dále se individuálně může do směsi přidat kopřiva, bršlice kozí noha, kontryhel, pýr a jiné nejedovaté plevely. Silný mixér rozdrtí vložené rostlinné buňky, uvolní z nich rostlinnou plazmu s vitamíny, fermenty a minerály. Mixováním získaná zelená drť se přefiltruje a pije jako výživový doplněk. Z hlediska obsahu všech možných pro tělo užitečných látek je to mnohem hodnotnější doplněk, který saturuje potřeby těla zejména stopovými prvky (u mě například podle diagnostiky z vlasů germanium). Na trhu prodávaná zelenina, komerčně růstově stimulovaná hnojivy a chemicky „chráněná“ před škůdci, je na vzácné prvky velmi chudá. Tento zelený elixír, v množství 50 ml denně pomůže tělu zbavit se na jaře i během roku minerální a vitamínové nerovnováhy. Používám tento výživový doplněk s nejlepším pocitem a v plném zdraví již třicet let.
Za třetí obecně prospěšný výživový doplněk považuji posledních deset let trvale používaný vitamíny obohacený sirup z rakytníku, zvaný RA-VIT. Sladím jím všechny čaje, dokonce i kávu, natírám omelety a podobně. Snižuje hladinu homocysteinu v krvi, a tím zmírňuje degenerativní procesy stárnutí, což bylo laboratorně potvrzeno. Protože zcela nevěřím zveřejněným laboratorním výsledkům, měřil jsem na sobě dlouhodobě vliv RA-VITu přístrojem Oberon. RA-VIT je obohacený vitamíny B2, B6, B 12 a kyselinou listovou. Podle všeobecně známých vědeckých prací tyto dodatečné vitamínové přídavky snižují u většiny lidí zvýšenou hladinu jedovatého homocysteinu v krvi. Játra totiž u většiny současných lidí tento toxický metabolit nedostatečně odbourávají. Někteří lékaři si myslí, že zvýšená hladina homocysteinu (nad 7) je způsobena pouze nedostatkem uvedených vitamínů. Mně ale Oberon ukazuje, že u většiny lidí je tato zvýšená hladina homocysteinu vyvolána spíše nedostatečným výkonem jater, který je způsoben skrytým proděláním žloutenek, zejména typu C. Oberon totiž „tvrdošíjně tvrdí“, že žloutenku v životě prodělalo mnohem více lidí, než se velmi hrubými jaterními testy dá zjistit. Tyto latentní žloutenky probíhají zřejmě ve formě potíží podobných běžné chřipce s dočasnými trávicími potížemi. Jenže po těchto latentních zánětech zůstávají játra oslabena, říká se tomu orgánová slabost. A ta se manifestuje právě trvale zvýšenou hladinou homocysteinu! A ta nejen zrychluje stárnutí, ale zvyšuje dispozice i k řadě dalších chorob, zejména arteriosklerózy. Vitamíny obsažené v RAVITu vytvoří optimálnější podmínky pro činnost takto oslabených jater, a tím se hladina homocysteinu v krvi sníží. Podle mého pozorování i pozorování mých přátel podávání komerčně vyráběných vitaminových směsí určených ke snížení homocysteinu v krvi nesnižuje tolik hladinu homocysteinu, jako když se podávají v kombinaci s rakytníkovým výtažkem, tedy RA-VITem. Je to zřejmě proto, že léčivý rakytník navíc sám o sobě působí stimulačně a podpůrně na játra. Snížení homocysteinu v krvi jsme kontrolovali i prostřednictvím laboratorního měření v krvi před a po měsíčním podávání RA-VITu (v jednom případě dokonce z hodnoty 15 na 8,5). Výživových doplňků je na trhu mnoho. Částečně jsou nepochybně užitečné i proto, že každému mírně pomáhá něco jiného podle typu jeho metabolické a orgánové slabosti.
Výše jsem se pokusil vyjmenovat jen ty doplňky, které jsem nejen vyzkoušel, ale o nichž si myslím, že jsou prospěšné prakticky všem. Pouze bych k nim ještě zmínkou připojil zelené čaje, pohankové výrobky a zřejmě i pět let zkoušené koloidní zlato. Jsem přesvědčen, že obecné použití výše uvedených doplňků, a to zejména stárnoucími lidmi, značně pomůže prodloužit plnou výkonnost jejich těla. To ostatní je pak na energii duše a ducha.
Text: MVDr. Josef Staněk, foto:pixabay.com