Jak vybrat opravdu zdravou moderní kaši?

4 tipy jak si vybrat zdravou kaši na zalití Na trhu instantních kaší se to hemží nesmysly, skrývajících se za zdravou výživou. Vážně je to tak?

Jak vybrat opravdu zdravou moderní kaši?

PROČ ALE VLASTNĚ KUPUJEME INSTANTNÍ KAŠE?

Pro mnohé z nás je to prostě proto, že chceme jíst zdravěji, šetřit svůj čas, dobře se najíst a mít hned po ránu ze sebe dobrý pocit. Málo kdo má ráno dost času vařit se s jáhlovou kaší (25-30 min) nebo čekat na pohanku 30 min až dojde pod peřinou po 3 min varu. Instantních kaší je na trhu široká škála, od těch dochucených, až po samotné základy. Vybírat můžeme například od těchto výrobců: Nominal, Semix, Mixit, JAPŮ – Chytré kaše, Country life, Dr. Oetker, Bonavita, Damodara, Emco, GreenApotheke, LeGracie, Natural Jihlava, NATU… a další. Vyjmenovala jsem i tu vaši oblíbenou značku?

1. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE CEREÁLNÍ ZÁKLAD

Na úvod jen odskočím od těch instantních kaších – obecně nejlepší je jíst celá obilná zrna (co nejméně zpracovaná), pro snadné trávení a jejich přípravu je nejlepší zrno nechat nakvasit. Tedy několikrát propláchnout, zalít vodou v uzavřené nádobě a počkat si dva tři dny (můžeme obměňovat vodu). Zrno změkne a začne mít specifickou vůni pro kvas. Takto probuzené zrno je plné života, energie, enzymů, nutričních látek a je „raw“. Tato příprava je vhodná například pro oves s pohankou (2:1). Takto připravená obilovina se může rozmixovat ve vodě na kaši nebo nechat, jak je a smíchat se sušeným ovocem nebo kompotem (dle makrobiotiky není vhodné jíst čerstvé ovoce s obilovinou, ale komu se tráví čerstvé ovoce s obilovinou dobře, tak ať si ho klidně dá).
A teď k těm instantním! Ono pro ně platí celkem jednoduché pravidlo, pokud chcete nejen rychlou, ale i zdraví prospěšnou snídani, tak hledejte takové složení, které je z co nejméně průmyslově zpracovaných surovin. Co je tím myšleno? Určitě znáte extrudované kaše – jsou to hlavně: rýžové, amarantové, jáhlové, pohankové, špaldové a kukuřičné. Extruze je velice „násilný“ proces, kdy zrno „bouchne“ za vysokého tlaku a teploty, dále se mele na nám známou jemnou krupičku, kterou stačí zalít horkou vodou. O extruzi jsem si hledala více informací, zde totiž narážím na tvrzení výrobců těchto kaší, že obilovina si ponechává své nutriční hodnoty a je dobře stravitelná. Našla jsem ale odborné články, které tvrdí opak a mluví o extruzi jako o znehodnocujícím procesu. Odborníci na zdravou výživu mi to také potvrdili a zařazují extrudované výrobky do skupiny „občas je jíst neublíží, ale pravidelná konzumace není prospěšná.“ Extrudované kaše mají vysoký glykemický index a i z tohoto pohledu nejsou vhodnou potravinou. Z toho tedy plyne vybírat si takové instantní kaše, které obsahují vločky (napařené rozválcované zrno, méně „násilný“ proces). Z běžně dostupných vloček máme stále na výběr ovesné, špaldové, žitné, ječné, jáhlové a pohankové. Z těchto vloček jsou „nejrychlejší“ právě vločky ovesné a pohankové, které jsou po zalití horkou vodou během pár minut pěkně měkké, ostatní je dobré na minutku, dvě, povařit anebo si počkat po zalití horkou vodou trochu déle (7–10 minut).
Extruze další info http://www.jimejinak.cz/jsou-instantni-kase-extrudaty-zdrave/

Extrudované chlebíčky a cereálie: toto jste o nich nevěděli!

Buďte něžní na své obiloviny… a ony budou něžné k vám

V některých kaších bývá i kukuřičný nebo bramborový škrob. Tyto přísady slouží k větší „kašovatosti“. Osobně se vyhýbám kaším s přidaným škrobem, přijde mi to jako zbytečná a levná surovina, která dělá dojem „za málo peněz (nákladů výrobce), hodně parády.“ Celozrnné mouky, které nabobtnají v horé vodě nejsou v kaších nijak na závadu. Naopak, kombinace více druhů obilovin je vhodná (obiloviny obsahují různé druhy aminokyselin, ze kterých si naše tělo poskládá bílkoviny).
Závěrem – raději instantní kaše z vloček než extrudované.

2. KDE NENÍ OVOCE, JE CUKR

Na začátku je důležité si uvědomit, co od kaše s ovocem očekáváte a kolik ovoce v ní vlastně chcete. Podle toho se dá totiž také vybírat z opravdu velice rozdílné nabídky na trhu. Pokud hledáte kaše s opravdu malým množstvím ovoce 2-6,3 % a zato s dávkou cukru, tak sáhněte po těch nejlevnějších směsí. Pokud chcete přeci jen trochu více ovoce 6-8 % a máte rádi glukózový či fruktózový sirup, tak oceníte výrobky, které se mnohdy pohybují kolem 10 – 15 Kč. Jsou výrobci, kteří vás potěší 10-15 % ovoce a doslazením třtinovým nebo kokosovým cukrem. Podobné složení najdete ve většině kaší. Jak je vidět, jsme mlsný národ a prostě potřebujeme kaše sladké. Schválně se pečlivě začtěte do složení té vaší oblíbené kaše. Kdo hledá kaše bez přidaného cukru a za to s pořádnou dávkou ovoce, které svoji „práci“ osladit a ochutit udělá znamenitě díky zastoupení kolem 28 %, tak ocení Chytré kaše od JAPŮ. Tyto kaše mají vysoký podíl ovoce, a proto nejsou potřeba být jinak dále doslazované, a to je dělá jedinečné na našem trhu.
Kromě obsahu ovoce je důležitá i forma. Tedy to, zda je ovoce proslazované, proolejované, sířené a smícháno s rýžovou moukou. Doslazení ovoce zvýrazňuje chuť (pokud tomu nepomohou ještě aromata), pomáhá s konzervací a zlevňuje surovinu, protože cukr je levnější než ovoce, to samé platí i pro přidávání oleje. Olej pomáhá s konzervací a měkkostí ovoce, ale také takové ovoce výrobci pěkně zlevňuje. Síření ovoce se dělá hlavně pro uchování původní barvy, což nám v kaši může být jedno. Vzhledem k potřebnému omezování potravinářské chemie v našem jídelníčku bychom se měli vyhýbat barevnému sířenému ovoci a hledat jeho hnědé nesířené kolegy. Zmiňované Chytré kaše od JAPŮ zaručují výběr neproslazovaného, nesířeného a nearomatizovaného ovoce.

3. PŘÍ-CHUTĚ

Jak jsem již zmínila v předchozím odstavci, tam kde není ovoce, je přidaný cukr v různé formě. Pokud se chceme bavit o zdravém životní stylu, tak bychom se cukru a glukózo-fruktózovému sirupu měli vyhýbat. Příjem cukru je prostě nejlepší přímo z ovoce, kdy ovoce dodává vitamíny a minerály potřebné na trávení cukrů, tělo tedy nemusí brát ze zásob.
Jsou i jiné chutě než jen sladká, tvořit chutě jídel nám už od pradávna pomáhá různé koření a bylinky. Jedli jste už někdy kaši s badyánem, levandulí nebo třeba s kari koření? I takové příchutě najdete ve výrobcích od JAPŮ.
Žijeme v 21. století, že jo, nepletu se?! Tak se pojďme přestat cpát sušeným mlékem, jogurtem a syrovátkou. Tyto produkty s sebou nesou velice negativní dopad na naše životní prostředí, které v dnešní době musíme chránit jako nikdy dříve. Díky vysoké poptávce po mléčných produktech jsme z radostných a cítících kraviček – maminek telátek, udělali smutné stroje na mléko, které bereme těm jejich milovaným telátkům. Je nejvyšší čas z toho přístupu udělat minulost a zaměřit se na radostnější mléka jako je třeba ovesné nebo makové v jejich čerstvé formě. Pro vaše čisté svědomí a dobrý pocit doporučuji nekupovat kaše s mléčnými produkty.
Často bývají v instantních kaší také různé mléčné produkty, které jsou vysoce průmyslově zpracované a nemají žádný příznivý dopad na naše zdraví. Sušeným mlékům, jogurtům, syrovátce je potřeba se vyhýbat a to nejen z pohledu našeho zdraví, ale i z pohledu negativních dopadu mléčných výrobků na životní prostředí.
Tam, kde nejsou opravdové složky, jsou aromata, to dává rozum, ne? Pokud nechcete jíst opravdové jídlo, hledejte ve složení přídavky aromat a užijte si to ošálení smyslů. Hledáte-li reálné chutě reálných surovin, vyhněte se kaším s aromaty – ať už jsou přírodní nebo ne, je to prostě klam.

4. OBAL

Jíte kaše pravidelně? Pokud je jíte minimálně a je to spíš taková „záchrana“ když jste moc brzo nebo déle v práci, tak vám určitě vyhovují jednoporcová balení například. Pokud je ale jíte třeba 3–5 týdně, tak vám mnohem více přijdou vhod větší balení. Větší balení nabízí JAPŮ – Chytré kaše, v nabídce je 400 g balení na 6 porcí, nebo 1 kg balení, kde je porcí 15. Výhodou takového balení je i to, že si velikost porce přizpůsobí každý sám podle chuti a hladu.
Jednoporcovky – proč si to s nimi 2x rozmyslet?
Ano, je tu ten environmentální přístup. Máte přeci rádi přírodu, nebo ne? Nikdy vás neštvaly hory odpadků nebo třeba poletující sáčky krajinou? S každým jednorázovým obalem mrháte stromy (papírová složka) a prehistorickými rostlinami a živočichy (plastová část z ropy), k tomu uhlíková stopa dopravy a neefektivnost nadměrných obalů je pro nás špatnou vizitkou. Jednoporcový obal málo kdy najde další využití v domácnosti abychom s dobrým pocitem prodloužili jeho životnost.
Větší balení
Větší balení neznamená papírovou krabičku a v ní 5 jednoporcových sáčků. Pokud jsme se shodli, že máme rádi přírodu, tak bychom se měli snažit ji co nejméně zatěžovat, a to děláme právě už tou volbou produktů.
Shrnutí – pokud jíte kaše pravidelně, vybírejte si větší balení, které neobsahuje jednoporcová sáčky. Obal by měl být z co nejméně druhů materiálů, neměl by být nadměrný vůči svému obsahu, ideálně znovuzaviratelný a vhodný pro další použití v domácnosti. Těmto zásadám odpovídají obaly Chytrých kaší od JAPŮ.

Závěrem
Instantní kaše nemají být jen prázdné kalorie z extrudovaných obilovin a cukru, ale výživná nakopávka a povzbuzení do nového dne z opravdových surovin. Čtěte složení a nejděte jen po sladké chuti, hledejte pestrost a srozumitelné složení. To vše v praktickém obalu, který není nadměrný vůči obsahu.

S chutí
Jani Půlpánová
Environmentalistka, výrobce Chytrých kaší, lektorka Power jógy
www.envirostyl.cz www.japu.cz