ŠVESTKY – VŠELÉK BABÍHO LÉTA

Švestky a jejich tajemství

ŠVESTKY – VŠELÉK BABÍHO LÉTA

Sušené švestky obsahují velké množství vlákniny, a tím pročišťují náš trávicí systém a hradí vstřebávání cholesterolu.
Díky vysokému obsahu pektinů sušené švestky mohou nahradit i různé léčivé prostředky doporučované na hubnutí.
Umí nasytit výrazně lépe než čokoláda.
Pektiny zpomalují vstřebávání cukrů a díky tomu naše tělo spaluje mnohem více tuků.
Mají také nemalé množství draslíku, a proto se doporučují lidem, kteří mají problém s vysokým tlakem.
Minerály ve švestkách prospívají také našim ledvinám a játrům.

Sušené švestky by také měly jíst ženy, které prochází menopauzou. Naservírujte si sušené švestky každý den, výrazně zlepšují stav kostí, je to bomba na řídnoucí kosti, pryč s osteoporózou.
K rizikovým skupinám patří i muži po pětašedesátce. Švestky obsahují vlákninu, tuky, bílkoviny a sacharidy. Z minerálů obsahují nejvíce draslík, fosfor, vápník, sodík, chlór a železo. Jsou zásobárnou vitaminu C a mnoha minerálů vápníku, draslíku, železa, fosforu, mědi, manganu, zinku, i jódu. Obsahují komplex vitaminů skupiny B, A a antioxidantů – vitamin E, selen, také antokyanin, který chrání srdce a brzdí stárnutí buněk. A co teprve švestky v tekuté podobě? Ale ne, jak myslíte.

Švestky pro zdraví, včetně pecek?

Švestka je v Rusku oblíbený strom, v Koreji posvátný. Ve starodávném Egyptě švestky byly nepostradatelné, skladovaly se jako sladká zásoba energie pro mrtvé faraony při cestě na věčnost, a i pro dlouhé karavany obchodníků na cestě vyprahlou pouští.

A kdy si jej ordinovat?

  • když chcete zhubnout a zbavit se toxinů a nahromaděného tuku
  • zlepšit si stav pokožky, vlasů a nehtů
  • trápí-li vás anémie, deprese, slabší paměť či slabá svalová kondice, stačí 100g denně, tj. 10–12 kousků za den
  • švestky v jakékoliv podobě udržují srdce zdravé, chrání před infarktem, mrtvicí, i rakovinou, díky svým bioaktivním látkám
    blahodárně působí na látkovou výměnu a snižují cholesterol v krvi
  • zlepšují hojení ran
  • upravují stav cukru v krvi, jsou prevencí před vznikem cukrovky, ulevují od zácpy (sklenice švestkové šťávy probudí k činnosti naše střeva) a mají antibakteriální účinky

Je libo švestky sušené, naložené nebo snad pravá švestková povidla?

Tradice konzervování švestek je u nás jistě dlouhá, toto ovoce se díky vysokému obsahu cukru a pektinu dá zpracovat tak, že nám vydrží po mnoho měsíců, kvalitní povidla někdy i mnoho let. Naše babičky každý rok sušily švestky na následující zimu. Připravovaly z nich povidla, ovocné knedlíky, koláče, omáčky na divočinu nebo pro úpravu vánočního kapra. Dnes můžeme švestky i mrazit anebo kompotovat.

Text: redakce, foto pixabay.com

Článek byl zveřejněný v Novém Fénixe 9/2018.

 

**********************************************************************************************************

 

JAK SPRÁVNĚ SUŠIT ŠVESTKY?

Nemáte doma sušičku ovoce? Pak sušte švestky tímto třístupňovým způsobem:
1. nejprve sušíme švestky po dobu 3,5 hodiny při otevřené troubě a při teplotě cca 45 stupňů Celsia, necháme přirozeně  vychladnout.

2. sušíme při teplotě do 60 stupňů Celsia asi 4 hodiny, opět necháme 2–3 hodiny vychladnout

3. dosoušíme při teplotě 80 stupňů Celsia delší dobu, kolem 12–15 hodin, švestky musí po usušení obsahovat jistou vlhkost a musí být pěkně vazké a mírně šťavnaté

 

ŠVESTKOVÉ NÁPOJE – ELIXÍRY

Fialové smoothie
Potřebujeme: 2 švestky, 1 odpeckovanou broskev, 1 nakrájené jablko a 1 šálek bílého jogurtu a šálek ledu
Postup: Všechny přísady rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Výživné smoothie
Potřebujeme: 2 švestky, 1 nakrájené jablko, ½ šálku nakrájené mrkve, 1 nakrájenou hrušku, 1 šálek vody, 2 šálky ledu
Postup: Ingredience rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

ŠVESTKA V KOSMETICE

Výživná švestková maska
Potřebujeme: 1 rozmačkanou švestku, půlku žloutku, 2 kapky citronové šťávy a 1 lžičku medu
Postup: Uvedené přísady rozmícháme a vzniklou směs nanášíme na obličej a vše necháme 30 minut působit. Pak opláchneme teplým černým čajem a ošetříme krémem.

Švestková pleťová maska
Potřebujeme: 1 rozmačkanou švestku, 2 lžíce tvarohu, 5 kapek citronové šťávy
Postup: Všechny uvedené ingredience smícháme, vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté opláchneme teplou vodou. Pokožka bude vyživená a krásně vypnutá.

Zvláčňující pleťová maska
Potřebujeme: 1 rozmačkanou švestku, 1 lžíci zakysané smetany, 1 lžičku tekutého medu
Postup: Všechny přísady smícháme dohromady, vzniklou pastu nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut účinkovat. Pak umyjeme teplou vodou.

TIP NA ZÁVĚR: JAK VYUŽÍT PECKY ZE ŠVESTEK?

Pecky spolehlivě prohřejí

Sušené švestkové pecky jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Potřebujeme-li si uvolnit a prohřát některou část těla, vložme polštářek na chvilku do rozehřáté trouby a pak opatrně přiložme. Polštářek je výborný i při břišních kolikách u miminek.