VŮNĚ ZDRAVÝCH VÁNOC
Sladká a hřejivá vůně svátečního domova, kouzlo světélek, jež se odráží v pestrobarevných ozdobách na stromečku a na stole zažehlé adventní svíce s mísou cukroví. Asi všichni si vybaví ten blahý pocit, kdy jsme jako děti nejednou zatajili nad podobnou krásou dech…
Jako malá jsem milovala vanilkové rohlíčky plné mletých oříšků, obalené v moučkovém cukru, který se na jazyku rozplýval – ještě teplé jsem je nedočkavě brala z mísy a strkala do pusy. Měla jsem, tak jako většina z nás, své preferované druhy cukroví, které zmizely velice rychle, jako například dále babiččiny plněné oříšky, maminčiny kakaové pracny, tetiny marokánky… Ruku na srdce, byla to nádhera.
Avšak netrvalo to příliš dlouho a má náklonost k rafinovanému cukru musela vzít za své. Nejen, že mě začala s odstupem času znepokojovat míra závislosti, kterou jsem na sobě pozorovala, ale k radikálnímu řezu mě vedla především potřeba zatočit se svými neduhy, které mě ve své době trápily (vracející se kandida a úporná únava). Prošla jsem mnoho knih a článků a ze dne na den jsem se rozhodla vyřadit nejdříve klasický cukr a posléze i bílou mouku. A světe div se, šlo to nejdříve ztuha, protože ať chceme nebo ne, závislost je to jako každá jiná…ale po několika přešlapech jsem to dokázala. Nejpřekvapivější pro mě bylo, že si tělo, repektive závislé tělo, dokázalo rafinovaně vybírat potraviny se skrytým obsahem cukru, jako jsou různé rajčatové omáčky, chipsy alá toritily, cereálie tvářící se jako zdraví prospěšné, műsli tyčinky, ovocné jogurty a mnoho dalšího. Sladké chuti nelze odvyknout, a tak jsem hledala zdravější náhrady, jež by neměly tak negativní dopad na organismus. Nakonec jsem se ustálila na medu, melase, datlovém sirupu, kokosovém cukru a sem tam místo moučkového cukru používám glukopur. Je třeba podotknout, že i když rafinovaný cukr vyměníme za zdravější variantu, vždy je třeba nepřekračovat jistou hranici, protože i nadmíra přírodních sladidel vede k ukládání do tukových vrstev, což si příliš nepřejeme.
Ptáte-li se na přednosti zmiňovaných alternativ oproti „klasickému“, nic tělu nedávajícímu (tedy kromě prázdných kalorií) cukru, tak se na ně podíváme blíže.
Med kromě svého protizánětlivého účinku obsahuje i poměrně hojně zastoupené množství minerálních látek, ovšem pozor – je nutné počítat s tím, že teplotní úpravou se tyto účinky snižují.
Melasa je vlastně „odpadním“ vedlejším produktem při zpracování cukrové třtiny. Tento hustý a temný sirup obsahuje méně cukrů a hodně bílkovin (oproti běžnému cukru, který nemá žádné).
Datlový sirup jsem zvolila zejména proto, že je to přírodní produkt s vyšším obsahem vlákniny, minerálů a především železa. Sladit datlemi můžete i po domácku vyrobenou pastou; stačí datle na několik hodin namočit do vlažné vody a tu pak i s datlemi pomixovat. S touto pastou je možné sladit kaše, sušenky, dorty a jejich náplně, záviny, atd.
Kokosový cukr je zhruba ze tří čtvrtin z „cukrů“ a čtvrtinu pokrývají minerální látky, železo a zinek.
Glukopur neboli hroznový cukr pomáhá při stresu a velké zátěži okamžitě doplnit energii. Tělo jej jakožto glukózu okamžitě využije, lehce stráví, jen je třeba znát míru dávkování.
No a jak jsem nahradila klasickou bílou mouku? Zprvu jsem přešla na prastarou špaldovou mouku, a to hladkou i celozrnnou, později jsem sáhla po žitné, postupně jsem vyzkoušela různé přirozeně bezlepkové mouky a v závěru se mi osvědčila pro mě velmi chutná pohanková mouka.
Pokud zatím nemáte žádné zkušenosti s používáním alternativních muk, zkuste jako první již zmiňovanou mouku špaldovou. Má podobné vlastnosti jako bílá, ale má oproti ní zajímavější chuť i složení, je také bohatší o vlákninu a bílkoviny. Pomalu zkoušejte po třetinách nahrazovat za tu klasickou. V obchodě můžete koupit hladkou, polohrubou a celozrnnou, kterou preferuji pro větší zastoupení zdraví prospěšných látek. To ovšem platí i při výběru muk jiných – jak již název napovídá, jsou mlety z celého zrna, které obsahuje mnohem více minerálů, vlákniny a enzymů. Nehodí se však k pečení nadýchaného pečiva, dortů. Použít ji můžeme do chlebů, kynutých těst, knedlíků, pizz, palačinek, k zahušťování omáček a polévek.
Žitná mouka je skvělá svým obsahem bílkovin a vlákniny. Například ovesnou mouku si snadno připravíme doma s pomocí mixéru. Nebude sice tak hladká jako ta z obchodu, ale použít se dá krásně do koláčů, buchet, chlebů. Připravenému jídlu dodá nasládlou chuť a má vysoký obsah vlákniny.
Čiroková mouka je přirozeně bezlepková, obsahuje bílkoviny a důležitou vlákninu. Její neutrální chuť můžeme využít ve sladké i slané kuchyni.
Pohanková mouka je také přirozeně bezlepková a oceníte ji při pečení koláčů, sušenek, palačinek, je výborná i na pečení chleba a pečiva.
Pro většinu lidí sice není lepek strašákem, nemusí se mu zarytě vyhýbat, avšak jisté odlehčení od této složky v potravinách nebude na škodu. Nejen, že se střevům a trávení celkově uleví, ale hlavně do sebe s těmito moukami dostaneme mnoho pro zdraví důležitých látek. Zlepšení zdravotního stavu můžeme pozorovat nejen v úpravě váhy, lepšího trávení, ale také ve zvýšení psychické i fyzické výkonnosti.
Text a ilustrace: Jitka Bulaková